Edelsmeden– té leuk..!

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties
chasing-repoussè potje van koper handgemaakt


Weten jullie dat ik behalve sieraden ook heel graag objecten maak– in de vorm van allerlei leuke, aparte potjes, zoals hierboven? Ik was er nog niet aan toe gekomen om ze in de shop te plaatsen. Misschien vind ik dat zelfs nog wel leuker dan sieraden maken…

Omdat edelsmeden een ambacht is waar ontzettend veel te kiezen valt en ik bovendien heel veel dingen leuk vind– is het soms bijna niet te doen om een keuze te maken… (zoiets als een kind in de snoepwinkel.. 🙂 ).

Wat de hortensiabloem betreft: daar heb ik iets mee. Natuurlijk als mooie bloeier in de tuin, en tevens als uitgebloeide bloem– de structuur en het patroon van de nerven (het lijkt wel kant), weten mij te boeien..
Dit prachtige nervenpatroon laat zich bovendien prima overbrengen in (zacht) metaal (in samenwerking met de wals). Hoe leuk is dat ♥

Bij het andere potje werd de afdruk van een gedroogde hortensiabloem in koper gebruikt als uitgangspunt voor een bijzondere techniek, om het dekseltje te maken. Met behulp van ponsen werd zowel aan de achter-, als aan de voorzijde reliëf in het koper geslagen. Dit gebeurt door middel van maar liefst honderden.. hamerslagen op de ponsjes, om het metaal op die manier geleidelijk op te rekken.

Aan de achterzijde werd gewerkt met bolponsen waardoor het deksel van het potje z’n bolling kreeg. Aan de voorzijde werd met lijnponsen gewerkt, waarmee de belijning van het bloemblad gevolgd werd. Een zeer arbeidsintensief werkje. Overigens wel een hele mooie (maar uitstervende 🙁 ) techniek, welke chasing and repoussé genoemd wordt (drijven en ciseleren). Het koper werd gekleurd met de vrije vlam, vandaar de fel oranje kleur!

Té leuk dus– of gewoon te weinig tijd… ?

potje koper handgemaakt chasing repoussè

Geef een reactie