Symboliek

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties
symboliek


Onze samenleving is doorspekt met symbolen/symboliek. Op allerlei vlakken maken we er gebruik van. Van de digitale wereld, de exacte wetenschappen, het verkeer, een tatoeage met symbolische waarde tot en met het vergif wat je misschien (nog) in je schuurtje hebt staan.
Ook de natuur is rijk aan symboliek. Veel planten, bomen, bloemen en dieren worden al sinds de mensheid een symbolische waarde toegekend. Zo kennen we allemaal natuurlijk de rode roos als symboliek voor de romantische liefde en de witte duif als vredessymbool.

klavertje 4

Maar wat is een symbool nou precies..? Een symbool is een non-verbaal teken met een bepaalde betekenis. Het woord symbool komt uit het Griekse “syn-ballein” wat “samenvallen” betekent. Het “samenvallen” duidt op een dubbele betekenis. Het gaat hier vaak om een feitelijke betekenis waaraan een gevoelswaarde wordt toegevoegd. Een gevoelswaarde kan veel intenser beleefd worden dan een letterlijke betekenis en die gevoelswaarde wordt dan ook als “bovengeschikt” ervaren.

Symbolen zijn tekens, beelden, uitdrukkingen die een dubbele gerichtheid bevatten. Het symbool ontleent zijn bijzondere kracht aan het gegeven dat de letterlijke betekenis verwijst naar een tweede, die de eerste overstijgt (Messing, 1977).

Persoonlijk voel ik mij verbonden met de waarde die symboliek kan uitstralen. Bovendien ervaar ik deze deze “materie” als zeer boeiend en fascinerend.. !
Mijn inspiratie verkrijg ik vaak uit de natuur, omdat diezelfde natuur juist zo rijk is aan symboliek, maak ik er dan ook graag dankbaar gebruik van via de creativiteit.

Symboliek is iets waar je kracht uit kunt putten

symboliek

Geef een reactie